top of page

Vuurwerk voor consumenten

Bijna iedereen houdt van vuurwerk. Niet iedereen vind het leuk om zelf een rotje of vuurpijl af te steken, maar veel mensen genieten toch van een mooi schouwspel in de lucht of van de vonkjes die afspatten van een sterretje. Je hebt mensen die houden van klein siervuurwerk en mensen de houden van grote lawinepijlen. Je hebt mensen die genieten van een degelijke knal van een rotje maar ook mensen die genieten van de oorverdovende klap van een nitraat. Vuurwerk bestaat al heel lang en werd voor het eerst gebruikt in China, om de kwade geesten te verjaren. Bij religieuze evenementen werd het vuurwerk afgestoken om zo te voorkomen dat de aanwezigen werden onderbroken. Vuurwerk komt in allerlei soorten en maten, soms legaal soms illegaal. Het herkennen van deze soorten kan handig zijn bij het bepalen welk vuurwerk je gaat kopen voor de groep mensen waar je mee bent. Natuurlijk is het handig om te vragen waar men ongeveer van houdt, maar als men dan zegt “doe maar iets leuks”, dan ben je geen stap verder. Voordat je gaat kiezen uit verschillende soorten vuurwerk is het slim goed op de hoogte te zijn met de verschillen tussen:

  • consumentenvuurwerk

  • professioneel vuurwerk

Consumentenvuurwerk is vuurwerk dat in Nederland aan particulieren verkocht mag worden. Dit mag gebeuren tijdens de laatste drie dagen van december. Wanneer in van deze drie dagen een zondag is wordt er een vierde dag toegevoegd en blijven de winkels op zondag gesloten. Dit vuurwerk bevat vaak niet veel explosieve stoffen, waardoor het risico bij het afsteken beperkt blijft. Bovendien mag een persoon maximaal vijfentwintig kilo vuurwerk kopen. Dit materiaal mag alleen worden aangestoken op 31 december. Sinds een wijziging van het Vuurwerkbesluit (oktober 2014) mag het alleen nog maar worden afgestoken tussen 18:00 en 02:00 op deze desbetreffende dag. Afhankelijk van de kracht van de producten vallen deze in een bepaalde categorie. De categorie bepaalt hoe oud iemand moet zijn voordat dit vuurwerk gekocht mag worden. De leeftijden van 12, 16 en 18 worden gehanteerd, respectievelijk voor categorie 1, 2 en 3. Professioneel vuurwerk mag niet aan consumenten verkocht worden. Het mag enkel worden afgestoken door beroepsprofessionals die hiervoor speciale training hebben gehad. De artikelen bevatten daarom vaak meer explosieve stoffen, zodat extra effecten bereikt kunnen worden. Vaak wordt de ontsteking ook elektronisch geregeld. Dit heeft als voordeel dat men niet zelf tussen het materiaal door hoeft te lopen om dit te ontsteken.

Soorten vuurwerk

Vuurwerk wordt opgedeeld in drie hoofdsoorten:

  • knalvuurwerk

  • siervuurwerk

  • fopvuurwerk

De eerste grote soort is knalvuurwerk. Hieronder vallen diverse populaire producten. Denk bijvoorbeeld aan het altijd populaire rotje. Andere voorbeelden zijn de kanonslag, de strijker, de Chinese rol of de cake. Veel van deze producten zijn in Nederland verboden. Neem bijvoorbeeld de strijker. Dit product is in Nederland verboden omdat deze soms geen lont bevat, maar werkt met zogeheten strijkkoppen. Deze worden aangestoken net als een lucifer, door ze langs een oppervlak te strijken. Hierdoor gaat het vertragingsgas in het product branden, waardoor de strijker vervolgens tot ontploffing komt. De hoeveelheid gas bepaalt de hoeveelheid tijd die je hebt voor de strijker tot ontploffing komt. In Nederland is vuurwerk zonder interne lont niet toegestaan, in andere landen wisselt deze regelgeving. Siervuurwerk onderscheid zich door felle kleuren of door bijzondere effecten. Het belangrijkste siervuurwerk is natuurlijk de vuurpijl, maar er zijn ook veel artikelen die op de grond kunnen worden geplaatst. Denk bijvoorbeeld aan tollen, grondbloemen of leuke potjes met lichteffecten. Een ander type siervuurwerk is de Romeinse kaars. Deze wordt in een fles geplaatst en schiet lichtkogels in de lucht met een bepaald interval. De kaars wordt door jongeren soms ook gebruikt om op elkaar te schieten. Dit is echter zeker niet de bedoeling van de Romeinse kaars en dit kan zeer gevaarlijk zijn. Wanneer een lichtbol in het oog of op de kleding van een ander komt kan dit leiden tot verwondingen aan zowel de ogen als aan de huid. Dit vuurwerk in de hand houden wordt dan ook ten zeerste afgeraden. Tot slot is er nog het fopvuurwerk. Dit type vuurwerk mag het hele jaar verkocht worden omdat de maximale kruitinhoud heel laag is. Deze is maximaal 7 gram. Knalerwten, sterretjes en trektouwtjes vallen in deze categorie. Dit vuurwerk wordt vaak door kinderen gebruikt en is bij goed gebruik relatief ongevaarlijk.

Koop wat je wilt

Nu je beter op de hoogte bent van de regels omtrent het kopen van vuurwerk en de verschillende soorten is het tijd om een keuze te maken. Vaak valt siervuurwerk goed in de smaak bij de familie of bij de grootouders, terwijl knalvuurwerk leuk is om overdag al een feestje te bouwen met vrienden. Er zijn nog veel meer soorten artikelen dan die hier genoemd zijn en het is daarom altijd slim naar het assortiment te kijken van de lokale winkel en daarna pas je keuze te maken. Als je niet precies weet welke winkels er siervuurwerk of knalvuurwerk verkopen zijn er bedrijven die dit voor je doen. Zo is er VuurwerkExpert. Dit bedrijf heeft voor jou veel verschillende aanbieders op een rijtje gezet. Op hun site kun je kiezen waar je wilt bestellen en welke producten je wilt hebben. Vervolgens haalt het bedrijf dit op bij de desbetreffende aanbieder. Daarna wordt het eenvoudig bij je thuisbezorgd, natuurlijk tegen een zeer scherpe prijs. Wacht dus niet langer en haal vandaag jouw favoriete vuurwerk in huis!


Recent Posts
bottom of page